Slide 2
Slide 8
Slide 6

Maand archief

Wees zelf bijzonder en samen sterk!

Om de scholen te versterken en de samenwerking tussen de scholen te bevorderen, wordt verbinding tussen de scholen gezocht. Het bestuur van de Borgesiusstichting heeft haar scholen daarom ingedeeld in vier groepen, de zogenaamde clusters. Ons cluster bestaat uit de Oudenbossche scholen De Klinkert en Sterrenschool De Schittering, De Mariadonk uit Zegge, ‘t Bossche Hart uit Bosschenhoofd en onze eigen school De Bukehof. Ook de peuterspeelzalen en de kinderdagverblijven, die gekoppeld zijn aan de genoemde scholen, maken deel uit van deze samenwerking.

De samenwerking dient één doel: De optimale ontwikkeling van de leerling. Door schaalvergroting en samenwerking, door het delen van expertise kunnen de scholen hun krachten bundelen en is er veel te realiseren op onderwijskundig gebied, wat op individuele basis niet of in mindere mate zou lukken.

De directies van de scholen hebben vanuit het bestuur de opdracht om binnen deze samenwerkingsstructuur beleid uit te stippelen voor de gezamenlijke scholen. Gedurende het schooljaar komen zij meerdere keren per jaar samen om dit beleid vorm te geven. Ook de IB’ers van de scholen hebben gezamenlijke bijeenkomsten, waarin afstemming gezocht wordt op het gebied van de leerlingenzorg.

Het clusterjaarplan voor 2018-2019 bevat de volgende onderdelen:

• Een bovenschools aanbod voor meer- en hoogbegaafde leerlingen, de zogenaamde plusklas.
  • Het gezamenlijk zorg dragen voor een ondersteuningsaanbod door onderwijsassistenten in de scholen.
  • Bevordering van Onderzoekend en Ontwerpend Leren en het STEAM-onderwijs binnen de scholen.
  • Het vormgeven aan een leerlijn voor anderstalige leerlingen op onze scholen met als doel een zo spoedig mogelijke integratie van de betreffende leerlingen.

Daarnaast wordt in het overleg tussen de scholen afstemming gezocht op diverse vlakken. Voorbeelden hiervan zijn:

• Een gezamenlijk vakantierooster
  • Bundelen van de inzet van onderwijs-ondersteunend personeel.
  • Koppelen van onderwijsassistenten aan de basisscholen.
  • Gezamenlijke studiedagen.
  • Vorming van werkgroepen. zoals de werkgroep meer- en hoogbegaafdheid.
  • Gezamenlijke protocollen, zoals het protocol kleutertoetsen.

download-180px

De Bukehof